4 mei herdenking
Ons dorp kent ook een trieste geschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee monumenten zijn hiervan de stille getuigen. Het Ecrevissecomité organiseert jaarlijks op 4 mei in Obbicht de dodenherdenking.
Bij het Joods Monument Langs de Beek wordt stilgestaan bij het wegvoeren naar en overlijden in een concentratiekamp van vijf joodse Obbichtenaren. Het zijn Cilly Hirsch (34) vermoord 31 augustus 1942, Auschwitz, Ida Krzanowska (33), vermoord 31 augustus 1942, Auschwitz, Albert Claessens (38), vermoord 30 april 1943, Midden-Europa en Jozef Claessens (36), vermoord 30 november 1943, Midden-Europa.
Een uitgebreider artikel over dit monument kan via de volgende link gevonden worden :
Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten.
De familie Claessens heeft voordat ze weggevoerd werden ondergedoken gezeten in een bunkerschip van de firma Zwaans. Als schepen voor de sluis lagen mochten ze geen anker gebruiken. Ze gebruikten hiervoor een sleepketting. De open ketting op het monument symboliseert de verbroken binding met Obbicht.
Bij het monument aan de Obbichter brug over het Julianakanaal vond in het begin van de oorlog een tragedie plaats. Deze idyllische plek werd op 10 mei 1940 plotseling een oorlogsplek, waarbij twee soldaten in deze ongelijke strijd het leven lieten. Mindert Epema en Henk Nijland kwamen hierbij om het leven.
Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten.
Het monument bevat een rail met ervoor een aantal ringen. De brug was namelijk gebarricadeerd met potringen en spoorrails. De gesneuvelden lagen op hun buik op de plek achter waar nu het monument staat en keken uit op de barricade. Dit was het laatste wat ze gezien hebben.
Dit monument is in 1992 onthuld. Van deze ceremonie is een film gemaakt:
Onthulling oorlogsmonument aan de Obbichterbrug 1992
Een uitgebreider artikel over dit monument kan via de volgende link gevonden worden :
In 2020 heeft het Ecrevissecomité het monument laten renoveren. Een artikel over deze renovatie kan via de volgende link gevonden worden :