Joods Monument Langs de Beek

In de straat Langs de Beek in Obbicht staat een gedenksteen voor de Joodse familie Claessens. De familie Claessens leefde vreedzaam tegenover het monument en werd in 1942 van hieruit op transport gesteld; zij zijn nooit meer teruggekeerd.

De vijf joodse Obbichtenaren die op transport werden gesteld naar concentratiekamp Auschwitz zijn Cilly Hirsch (34 jaar) vermoord 31 augustus 1942, Auschwitz, Ida Krzanowska (33), vermoord 31 augustus 1942, Auschwitz, Albert Claessens (38), vermoord 30 april 1943, Midden-Europa en Jozef Claessens (36), vermoord 30 november 1943, Midden-Europa.

De gedenksteen van de ontwerper René Vencken is op 8 augustus 1995 onthuld door de enige overlevende zus van de broers Albert en Jozef Claessens, Ellie Topel-Claessens. Zij was de weduwe van Max Harmsen. Ellie overleed in 2008 op 97-jarige leeftijd in Amersterdam.

De gedenksteen voor de familie Claessens is een zwartgrijs marmeren steen waarop de namen van de slachtoffers staan vermeld. Aan de voet van de steen liggen naar Joodse traditie twee keien. Op de gedenksteen is een gebroken ketting afgebeeld. Het geheel staat op een bakstenen plateau. De familie Claessens heeft voordat ze weggevoerd werden ondergedoken gezeten in een bunkerschip van de firma Zwaans. Als schepen voor de sluis lagen mochten ze geen anker gebruiken. Ze gebruikten hiervoor een sleepketting. De open ketting op het monument symboliseert de verbroken binding met Obbicht.

Het Ecrevissecomité organiseert jaarlijks op 4 mei in Obbicht de dodenherdenking. Bij het Joods Monument komen ieder jaar de comitéleden, genodigden en belangstellenden bij elkaar om eer te bewijzen aan de familie Claessens. ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam wordt vergeten.’