Facebook berichten vanaf 2019 tot en met 2022

RKVV Sparta en het WK in Qatar

Facebook bericht : 20 november 2022

Maandag 21 november 2022 gaan ‘onze jongens’ – het Nederlands elftal - het veld op om in Qatar misschien wereldkampioen te worden.
 
Dat doen ze in stadions met airconditioning die koude lucht over het veld heen blazen (temperatuur 28 graden Celsius), ze spelen op gras tussen 35 tot 40 millimeter en met een bal met een gewicht tussen de 420-455 gram en een omtrek van 68,5 –69,5 cm.
 
Het is maar dat je het weet.
 
Hoe anders was het bij RKVV Sparta, opgericht op 1 mei 1924. ‘Onze jongens’ staan in de sneeuw met waarschijnlijk nog een veterbal. Naar verloop van tijd werd dat een medicijnbal.
 
Rechts staat meester Beek, linksboven Jan Savelkoul, Wie zijn de spelers? De pastoor?

Eerste oude foto & film avond

Facebook bericht : 8 & 18 november 2022 (compilatie)

Voor alles is een eerste keer. De eerste Tour de France in 1903, aanleg Julianakanaal in 1935, de eerste mens op de Mount Everest in 1953, de eerste mens op de maan in 1969, de eerste mail in 1971. En dan was er op 16 november 2022 de eerste avond die we belegden in het Törpshoes om oude foto’s en films te scannen en gezamenlijk naar oude films en foto’s kijken.
 
Sinds 25 december 2020 heeft het Ecrevissecomité een website waar veel films, foto’s, verhalen te zien en te lezen zijn. Op deze bijeenkomst hebben we een selectie van foto's en films laten zien.
 
Het was een informele, gezellige avond, een première, waarvan we besloten hebben dat het een traditie gaat worden.

Onthulling Sjtein van Stokkem 2022

Facebook bericht : 28 september 2022

Het Ecrevissecomité nodigt inwoners van Obbicht en belangstellenden uit voor het bijwonen van de ceremonie om de Sjtein van Stokkem opnieuw te onthullen en wel op zaterdag 1 oktober om 14.00 uur. Het vernieuwde monument bevindt zich op de hoek van de Maasstraat en de Broekstraat in Obbicht. Het monument bestaat uit twee grote stenen die tot 1643 behoorden tot de kerk van het toenmalige Obbicht, nu Negenoord aan de Belgische kant van de Maas. In dat jaar verwoestte een vloedgolf Obbicht en dus ook de kerk.
Van 1981 tot 2004 lag de ‘Sjtein van Stokkem’ aan het toenmalige Oranjeplein. Door de bouw van een appartementencomplex is het monument toen afgebroken en bleven alleen de twee kerksten over gelegen in een bak van Maaskeien. Het Ecrevissecomité heeft onlangs de stenen op een nieuw monument weer een toepasselijke uitstraling gegeven. Ook de historische tekst voor het monument is nu weer leesbaar.
 
De foto’s uit 1981 komen uit de film van Frits Salden die op onze website staat.
 
De laatste foto is Hub Alberts tijdens de voorbereidingen van de renovatie van het monument.

Meester Beek, een onderwijs corifé
uit het verleden van Obbicht

Facebook bericht : 21 juli 2022

Iedere schoolperiode is er een juf of meester die je nooit zult vergeten.

Meester Beek was zo iemand. Hij maakte een onuitwisbare indruk op veel Obbichtse kinderen.

Meester Beek opende voor veel kinderen de ogen voor natuur en milieu.

Deze foto is gemaakt in de jaren dertig van de vorige eeuw.

Is dat niet.. Dat is...

Drone-achtige beelden van Obbicht  uit 1968

Facebook bericht : 15 juni 2022

Drones maken het mogelijk om foto’s in de lucht te maken. In 1968 klommen ze in de nieuwe kerktoren om van die hoogte foto’s van Obbicht te maken.
 
De skyline van Obbicht. Meer dan de bekende zeven verschillen zijn er zeker te vinden. Met dank aan Har Perebooms voor de foto’s.

4 mei herdenking 2022

Facebook bericht : 13 mei 2022

Een impressie van de Dodenherdenking met mooie voordrachten, kransleggen en de last post. Dank aan ieder die een bijdrage heeft geleverd aan deze herdenking op 4 mei.
 
'Een mens is pas vergeten als zijn naam is vergeten.'
 
De jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Obbicht begon bij het Joods Monument bij Langs de Beek. Dit monument staat ter herinnering van het wegvoeren van vijf Joodse Obbichtenaren in 1943. Cilly Claessens-Hirsch (35 jaar), Leo Claessen (35), Albert Cleassens (37), Ida Kraznwowska (33) en Max Harmsen (30). Vijf jonge levens verwoest in Auschwitz en met hen zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen in dit concentratiekamp.
Vervolgens gingen we naar de brug aan het Julianakanaal naar het 'Monument voor Nederlandse Militairen'. Op deze idyllische plek, die op 10 mei 1940 plotseling een oorlogsplek werd, lieten in een ongelijke strijd soldaten Mindert Epema (24) en Henk Nijand (26) het leven.
Bij deze twee monumenten die de stille getuigen vormen van de Tweede Wereldoorlog, werd met enkele toespraken, muziek en kranslegging, bij deze menselijke dramatiek stilgestaan.
Vrijheid, rechten en vrede zijn nooit vanzelfsprekend. Een herdenking is altijd ook een waarschuwing. Samen stil staan op 4 mei.

Ecrevissefeesten 1979

Facebook bericht : 14 april 2022

Obbicht stond in 1979 in het teken van cultuur en folklore tijdens de Ecrevissefeesten die van 7 tot 23 september plaatsvonden.
 
Het was honderd jaar geleden dat Pieter Ecrevisse overleed. Er vonden optreden plaats met de wereldberoemde troubadours Kris Jacobs en Jan de Wilde, een Kiekoscoop (tentoonstelling) en een breugeliaans feest in de feesttent. De historische stoet was op zondag 9 februari. Hierbij een korte impressie. 
 
Na de optocht vond in de feesttent een optreden plaats van Highlight en dansorkest de Kalua’s. Dit orkest was in de jaren vijftig en zestig erg populair in Limburg. 
 
Meer foto's van dit unieke evenement zijn te vinden op deze website onder "Activiteiten" 

De kinderen zijn Nicole Haan (in wit truitje) en haar broertje Robert Haan

Hanenvereniging "Veur Daag en Dauw"

Facebook bericht : 4 april 2022

De haan die drie keer kraaide speelde een prominente rol in het lijdensverhaal; de verloochening van Petrus. Drie keer, dat telde niet bij hanenvereniging voor Dag en Dauw uit Obbicht. En zeker niet tijdens het wereldkampioenschap hanenkraaien dat in Obbicht in 1990 werd gehouden en georganiseerd door Dag en Dauw. Gedurende twintig minuten konden, mochten, moesten de hanen zoveel mogelijk kraaien. De eigenaar met de haan met de meeste kukeleku’s achter zijn naam werd wereldkampioen. Op de foto luisteren de tellers met pen en papier in de aanslag geconcentreerd of ze kukeleku’s horen. Een ‘echte’ kukeleku telde. Met ‘wat geluid’ bleef de teller zijn pen zwijgen. Iedere zondagochtend om 9.30 uur (en niet later) kwamen de leden bij elkaar bij café Op den Kamp. Op het biljart werd een kast geplaatst met daarin tien kooien, vijf boven elkaar. Als voorzitter Bart Verheijen het gordijn voor de dieren weghaalde, was het in de zaal muisstil. De haan had het hoogste woord.

NLdoet 2022

Facebook bericht : 13 maart 2022
 
Het Oranje Fonds nodigde 12 maart iedereen uit om een dagje de handen uit de mouwen te steken. Dat was niet aan dovenmansoren gericht. Leden van Ecrevissecomité en vrijwilligers gingen zaterdag aan de slag met borstels, bezems, hakselaar, kettingzagen, kruiwagens, harken en wat dies meer zij. Een groep hield zich bezig met reinigen van de monumenten in Obbicht en een andere groep met het kasteelpark te ontdoen van dood hout. Het resultaat mag er zijn! Ook aan de inwendige mens werd gedacht. In het Auwt Sjöttelokaal van Jos en Anita vond een heerlijke lunch plaats en tevens de nazit. Tot slot werd er op verzoek van Bert Janssen, eigenaar van het kasteel nog een boom geplant; de salix babylonica ofwel de treurwilg. Mooi het nieuwe leven in het park.
De zon schijnt… wat let u vandaag om een wandeling te maken langs de monumenten en door het kasteelpark. In de benen!

Boten op de Maas

Facebook bericht : 21 februari 2022
 

Veerboot bij Berg aan de Maas, een vastgelopen schip bij Grevenbicht en de aanlegsteiger bij het Vaerhoes. Zo maar enkele foto’s uit de oude doos. De Maas werd bij Obbicht nog bevaren tot begin 20ste eeuw. Handel was in ons dorp beperkt, steenkool en kalk. Het schip op de foto vervoerde grind voor de aanleg van wegen. Lossen en laden was bij het Vaerhoes.

Bij het vastgelopen schip denk je vooral… geduld hebben. Heel veel geduld. De schipper hoopt op hevige regenval in Frankrijk, Wallonië en Zuid-Limburg. Maar zo erg als op 14 juli 2021 liever niet. In twee uur tijd steeg de Maas bijna vier meter met alle gevolgen van dien. Zo werd ook het veerpont bij Berg aan de Maas weggeslagen en lange tijd uit de vaart. Wie meer wil weten over de Maas, dan is het programma Langs de Maas met presentator Huub Stapel zeker een aanrader. Voor wie het gemist heeft, alle afleveringen zijn terug te kijken op de site van omroep Max.

Kennismaking met het Ecrevissecomité door burgemeester Hans Verheijen

Facebook bericht : 22 januari 2022
 

Gisteren op 21 januari zijn we hartelijk ontvangen in de nieuwe Hoeskamer van Obbicht om dhr. Hans Verheijen, burgemeester Sittard-Geleen, te ontvangen en kennis te laten maken met het Ecrevissecomité en onze activiteiten om bij te dragen aan de goede leefbaarheid in Obbicht. Een geslaagde bijeenkomst waarbij de burgemeester ons ook nog tips gaf om in de toekomst verder te ontwikkelen op basis van zijn ervaringen met kleine kernen.

Obbicht 1922 - 2022

Facebook bericht : 30 december 2021
 

Over enkele dagen is 2022. Dan is deze foto uit 1922 of daaromtrent een geschikte prent om dit jaar mee af te sluiten. In honderd jaar kreeg tijd een andere dimensie. We kregen meer tijd door technologische ontwikkelingen, zoals als de komst van de wasmachine, snellere treinen, auto’s, vliegtuigen, centrale verwarming en korte werkweken. En uiteraard de enorme versnelling in de informatie en communicatie door de computer en de mobieltjes. Altijd en overal bereikbaar. We slapen gemiddeld anderhalf uur minder dan honderd jaar geleden. We praten zelfs 50 procent sneller dan in 1950. Tijd te over zou je denken. Hoe meer tijd we besparen, hoe minder tijd we voorhanden hebben. De haast is er bij gekomen. Maar als we de haast verliezen, winnen we de tijd.

Kerstgroet en Nieuwjaarswens

Facebook bericht : 20 december 2021
 

Alweer een jaar geleden op 24 december 2020 om 18u00 ging de website van het Ecrevissecomité in de lucht aan het einde van het eerste jaar met Corona beperkingen. Wij hoopten toen via onze website de burgers van en geïnteresseerden in Obbicht enkele leuke momenten te bezorgen met historische informatie en films over ons mooie dorpje. Sindsdien is de website geleidelijk aan uitgebreid. Onder andere met alle Facebook berichten, nieuwe films, en sinds kort ook een bibliotheek een download sectie én in het tabblad ‘over Obbicht’ een nieuw gedeelte ‘Obbicht van toen naar nu’ met verhalen over de monumenten, kapelletjes, oude huizen, … in Obbicht. Deze verhalen zullen in ons volgend project gelinkt worden via QR-codes aan de bordjes die in Obbicht in 2022 bij deze plekken geplaatst gaan worden.

Wij zijn nog altijd op zoek naar nieuw historisch materiaal. Mocht U nog oude boekjes, foto’s of films hebben van Obbicht dan zouden we die graag scannen, digitaliseren en publiceren. Contacteer in dat geval een van de bestuursleden.

In 2021 hebben we gelukkig één succesvolle buitenactiviteit kunnen organiseren met meer dan 200 deelnemers. De historische wandeling op zondag 19 september. In 2022 hopen we in het najaar weer met een evenement te komen. Wat? Dat blijft nog even geheim 😊.

Mocht U nog een cadeau zoeken voor de Kerstdagen dan hebben we nog twee aanraders:

  1. Het boekje van de historische wandeling van Obbicht (2de druk) te verkrijgen voor 5 €, via een verzoek per mail (info@ecrevissecomite-obbicht.nl), bij Hub Alberts, Marjo Holtland, Egbert de Jong of Wil Leurs. De opbrengst gaat naar de elektrificatie van het oude torenuurwerk.
  2. De historische film over Obbicht met tekst en muziek te verkrijgen à 14 € (18 € in geval van verzending) bij Jo Perebooms (jperebooms@home.nl) in Obbicht. Opbrengst gaat naar het Hospice in Born.

Tenslotte wensen wij alle volgers van het Ecrevissecomité een fijn Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar met hopelijk een einde aan de Corona crisis zodat we ons ook vaker buiten in het dorp kunnen presenteren tijdens leuke evenementen.

Hub, Marjo, Egbert, Mark, Wil, Patrick, Jan

Nieuw riool in Obbicht

Facebook bericht : 12 december 2021
 
Kijk dat is nu een leuk plaatje. In de tijd dat er nog fotorolletjes waren van 12, 24 of (dat was wel heel veel) 36 stuks (niet te doen zoveel) en digitaal nog uitgevonden moest worden. Met een rolletje van 24 was je spaarzaam. Zorgvuldig woog je af of je een foto maakte. Verjaardagsfeest? Een, twee of hooguit drie foto’s. Dat was het dan. Vakantie? 24 foto’s? Nee, dat was wel erg veel. En als je uiteindelijk 24 foto’s had geschoten was het dagenlang wachten tot het resultaat zichtbaar was.
Hier is een foto gemaakt van kinderen bij het nieuwe riool in Obbicht. De fotograaf vond het indrukwekkend genoeg om dit vast te leggen. Hulde daarvoor. Alledaags. Geen opsmuk. De laarzen aan. Op de achtergrond leunt een meisje tegen een verkeersbord (?) Had ze geen zin om te spelen, mocht ze niet mee spelen of ? Dat is het mooie van deze foto. Hele verhalen te bedenken. En wat doet de verkeersafscheiding in de kuil op het riool. Zouden Obbichtse belhamels dit gedaan hebben of zijn het de kinderen geweest die op de foto staan? Nee. Die niet. Het zijn de mannen geweest van het rioleringsbedrijf. Zeker. Toch?

Sinterklaasintocht 2013

Facebook bericht : 13 november 2021
 
‘Zachtjes gaan de paardenvoeten’, Oh kom er eens kijken’ en ‘Zie ginds komt de stoomboot’. Het zijn klassiekers die (kinder)harten sneller doen kloppen. Op zondag 17 november 2013 kwamen Sinterklaas en zijn gevolg aan in Obbicht.

Het 'nieuwe' Sinterklaascomité bestond destijds 25 jaar.

Een film impressie van deze intocht, gemaakt door Harrie Savelkoul, staat op onze website (Sinterklaasintocht 2013).

De tijd van Sinterklaas is een periode van verwachtingen. En die verwachtingen worden met deze film ingelost.

Spoileralert! De eerste 3 minuten zien we het aankleden van Sinterklaas en de pieten. Die moeten door de ouders maar even overgeslagen worden als ze de film gaan vertonen aan de kinderen.

Willem van Oranje

Facebook bericht : 6 oktober 2021 door burgemeester Hans Verheijen
 
Vannacht, 453 jaar geleden, vond bij Obbicht één van de belangrijkste wapenfeiten uit het beginjaar (1568) van de 80-jarige oorlog tegen Spanje plaats.
Willem van Oranje trok met zijn troepen hier de Maas over. In 1999 werd een monument door de toenmalig kroonprins Willem-Alexander onthuld. Gegraveerd in de stenen de paraaf van onze huidige koning.

KAJ - Katholieke Arbeids Jongeren

Facebook bericht : 28 september 2021
 
La Caverne oftewel het Kelderke heeft op Facebook (bericht van 22 september 2021) veel reacties losgemaakt. ‘Een gezellige tijd, lekker dansen, kletsen, mooie tijd met prachtige herinneringen.’ De oorsprong lag bij de KAJ, Katholieke Arbeids Jongeren die in het patronaat in de Dorpstraat (in de Ecrevissestraat) samen kwamen. Het patronaat was gevestigd in cafetaria Obbicht.
Soms rest alleen het beeld. En is allerlei teksten overbodig. Deze foto is gemaakt in het patronaat. Jaartal ontbreekt. Wat in de mode is raakt uit de mode en raakt na jaren weer in de mode.
Foto’s met ons delen kan altijd. Mail ze naar: info@ecrevissecomite-obbicht.nl.

't Kelderke / La Caverne

Facebook bericht : 22 september 2021
 
La Caverne oftewel het Kelderke, de sociëteit in de kelder van het gemeenschapshuis van Obbicht, en Paul Fox zijn onlosmakend met elkaar verbonden. De diskjockey had zelfs het Nederlands record plaatjes draaien op zak met 36 uur gevestigd in 1969 als 22-jarige. Tijdens de recordpoging konden ouders kennis maken waar de Obbichtse jeugd haar vrije tijd doorbracht. In de volksmond werd de soos 't Kelderke genoemd. Paul was van 1967 tot 1973 de diskjockey.
Een kleine foto-impressie van de jeugdsoos met onder meer het bierglas van La Caverne, het buffet, wandverlichting door lantaarns en een krantenartikel uit 1969.

Historische wandeling

Facebook bericht : 19 september 2021
 
Het Ecrevissecomité is verheugd dat 210 mensen hebben meegedaan aan de historische wandeling op 19 september 2021 tijdens een prachtige nazomerdag. Daarmee was ook gelijk het maximum aantal deelnemers bereikt. Tijdens deze dag werd de geschiedenis van Obbicht tot leven gebracht. Verhalen te over. Niet alle verhalen konden worden verteld. De tijd ontbrak simpelweg daarvoor. Over de vissende kat in de beek uit 1961.. of de dolle vrachtauto uit 1965.. we hebben het niet verteld.
Het was een dag van hernieuwde ontmoetingen, mooie verhalen, herinneringen, oude muziek en van oude koeien uit de sloot.

Gymclub DVM (De Vlugge Maaskanters)

Facebook bericht : 13 september 2021
 
Wil ik dit houden? Zal ik het wegdoen? Opruimen is eigenlijk niks anders dan beslissingen nemen. We zijn blij dat Riny Gradussen-Bouwens talloze malen besloten heeft om deze gymkleding van De Vlugge Maaskanter (D.V.M.) Obbicht niet weg te doen. Het hangt aan de twee kleren hangers alsof ze ieder moment gebruikt gaan worden. D.V.M. is opgericht in 1960 door Pierre Leurs, Pie Dekkers en Chiel Bouts. ‘De vrouwelijke jeugd kon voorheen in geen enkele sportclub terecht in Obbicht.’ Een jaar later telt de vereniging al 90 leden. De gazet schreef in 1962 – foto’s zijn ook uit die tijd - : ‘De vereniging zal natuurlijk veelal voor de training van het lichaam zorgen maar ongetwijfeld draagt het ook bij tot meerdere geestelijke volwassenheid.’ Er zijn jongens en meisjes die zich meer tot de sport dan tot de muziek aangetrokken voelen. Er is geen enkele reden om dit abnormaal te vinden’, schrijft de journalist. De contributie bedroeg een kwartje. ‘Van dit bedrag is stof betaald en enkele damesleden naaien de kostuums.’ Op maandag-, woensdag- en donderdagavond werd geoefend. De jongens en meisjes kregen apart les van elkaar. De bloeiende vereniging wilde in 1962 een afdeling voor gehuwde vrouwen oprichten. Het was behelpen met lokalen in de oude jongensschool. De vereniging was op zoek naar een betere gymnastiekzaal. D.V.M had een katoenen vaandel gemaakt door Fien Leurs. Ook dat is niet verdwenen en opgeruimd.
Wil ik het wegdoen of houden? Soms is bewaren heel fijn.

Voormalige kleuter- en meisjesschool

Facebook bericht : 10 september 2021
Herinneringen aan de lagere school of aan de kleuterschool. De een heeft veel levendige herinneringen, de ander kan zich maar een paar dingen herinneren. Gemiddeld zijn kinderen 3,5 jaar oud op het moment van hun eerste herinnering. In 1959 werd de meisjesschool aan de Obbichter Markt nog opgeknapt en kreeg het centrale verwarming. Maar… door onbekende reden scheurde de muren. ‘Niemand kan een oorzaak achterhalen’, schreef de gazet. Vreemd genoeg hadden veel woningen in Obbicht te kampen met scheuren. Liefst 58 panden. Oorzaak onbekend. Pas tien jaar ergernis kwam het lek boven -). De bouw van de bemaling van de bouwput van de nieuwe sluis in Born was de boosdoener.
Terug naar de school. In 1966 verlieten de kloosterzusters ‘Dochters van Maria en Josheph’ de meisjesschool en ook de kleuterschool van Obbicht. De reden? ‘Er is vooral in de geestelijke sector veel werk en er zijn te weinig ‘arbeiders’, sprak pastoor G. Beitsen. ‘Er is een tekort aan liefdeszusters en daarom worden steeds meer zusters uit het onderwijs weggetrokken.’
Met de ingebruikname van de Sint-Willibrorduskerk in 1968 was de opvatting dat de meisjesschool en het gemeentehuis op de Obbichter Markt het kloppend hart zou worden van Obbicht. Het Limburgsch Dagblad van 1-7-1966 schreef het volgende. ‘De ingang van de kerk is gericht op de Willibrorduslaan, terwijl het achterfront langs de Bornerweg komt te liggen. In dit nieuwe gedeelte van Obbicht – ook wel ’t Groot Stuk genoemd – is nog plaats voor de nieuwe kleuterschool. Dan is alles volgebouwd vanaf de Kempenweg tot aan de Veestraat. Alle nutsgebouwen: kerk, gemeentehuis, scholen en Groene Kruis liggen aan de westelijke ingang van Obbicht. Een sieraad voor onze parochie.’
De gemeente Obbicht liet er geen gras over groeien. In 1969 vallen de voormalige kleuterschool, het voormalig gemeentehuis en brandspuithuisje aan de slopershamer. In de krant de genoemde panden. ‘Op deze plek aan de Bornerweg zullen vijf particuliere woningen komen.’ Op de foto de oude kleuterschool. Over plannen gesproken… Burgemeester Van Hinsberg wilde bij de oude kerktoren een zwembad bouwen...

Obbicht - kruispunt

Facebook bericht : 2 september 2021

Obbicht Kruispunt. Het kruispunt Bornerweg/Obbichter Markt/Koestraat gezien vanaf ’t Törp. Je bent er bij en je kijkt er naar. Je ziet de verandering. Een plantsoen verdwijnt. Een school verdwijnt. Huizen worden gebouwd. Jaren gaan voorbij. Je bent bij hetzelfde kruispunt en kijkt rond. En dan is er toch veel veranderd. Niets is voor altijd. Zelfs de ANWB-borden zijn veranderd. Met precisie zijn de plaatsen aangeduid. Papenhoven 2,2. Grevenbicht 1,7. Born 2,9. Urmond 2,5 (is het een 5?). Bij het huidige ANWB-bord zijn de decimalen weggelaten. Het wonderlijke is dan wel dat Grevenbicht verder weg ligt en Papenhoven wat dichtbij. Dat geldt ook voor andere plaatsen. De een wat dichterbij, de andere plaats verder weg. Nieuw is Eindhoven met 63 km. Dat tekent de huidige mobiliteit. De veranderingen gaan door.

Electriciteit in 1925 en
glasvezel in 2022 in Obbicht

Facebook bericht : 29 juli 2021

En toen was er elektriciteit. In 1925 was Obbicht aan de beurt. De Stroom Verkoop Maatschappij (SVM) meldde in haar jaarverslag van 1925: ‘Waar elektriciteit als het jongste kindje de gemeente binnenkomt, brengt zij met beter licht tevens levensblijheid en levensgemak.’ Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was de elektrificatie van Nederland nagenoeg voltooid en veranderde elektriciteit van een luxeproduct in een basisvoorziening.
Waar geen kabels werden gebruikt, werden hoogspanningslijnen aangelegd. Deze lijnen hingen aan grote houten masten, die overal in het landschap verschenen. De houten palen werden vaak ook gebruikt om straatverlichting aan te monteren. Aanvankelijk verliep het transport van deze masten nog op de traditionele wijze. Op het Limburgse platteland trokken paarden de gehele mast naar de plek van bestemming.
Door de toenemende vraag naar elektriciteit waren steeds dikkere koperen kabels nodig. Daardoor werden ze te zwaar voor de houten palen en begonnen de energiebedrijven het bovengrondse netwerk te vervangen door ondergrondse bekabeling. Die ijzeren masten konden ter plekke in elkaar worden gezet.
Het trekken van kabels was een arbeidsintensief werk, dat tegelijkertijd een grote mate van nauwkeurigheid en zorgvuldigheid vereiste. Beschadigingen aan de kabel waren moeilijk op te sporen en kostbaar. De voorman coördineerde het op zijn plaats leggen van de kabels door met een toeter aanwijzingen te geven. Deze foto van M. Coppens uit begin jaren vijftig, is gemaakt op het Brabantse platteland.
En straks bijna honderd jaar later wordt er weer in de Obbichtse grond gegraven voor de glasvezelkabel. Voor nog meer levensgemak. We zien de mannen met al hun levensblijheid al staan met hun bord: ‘Werk glasvezelkabel 2021 Obbicht.’ Dat zou mooi zijn.

't Auwt Vaerhoes

Facebook bericht : 21 juli 2021

Ontegenzeggelijk is ’t Auwt Vaerhoes een gebouw vol met herinneringen. Jarenlang voor velen in en buiten ons dorp een pleisterplaats met een weids uitzicht over de Maas. Het waren Beth van Mulken en Neerke Peters die in 1902 het café begonnen. Neerke (1879 -1953) is in een ver familielid van Pieter Ecrevisse. Neerke was in de Tweede Wereldoorlog actief in het verzet. In de nachtelijke uren zette hij met zijn veerbootje Franse militairen (gevluchte krijgsgevangen – passeurs) de Maas over naar België. Voor deze heldenmoed kreeg hij in 1949 een onderscheiding uit naam van generaal Charles de Gaulle: Diplome de Passeur. De gazet schreef er over.
Op de andere foto poseren Hub Salden en Marie Peters met bruiloftsgasten (1942). Marie werd de nieuwe kasteleinsvrouw van het café bij de dood van haar moeder Beth, in 1957. Hub en Marie voerden het café tot 1982, toen nam dochter Els , samen met haar echtgenoot Leon de Baere het café over. Sinds een aantal jaren is het café gesloten.
Nog even terug naar de tweede foto links. Je mag deze foto gerust een klein wonder noemen. Beth van Mulken draagt een schort buitenshuis én ook nog op de foto. Er zijn tijden geweest dat je je moeder, oma, tante of buurvrouw alleen met een schort aan zag. Veelal met prachtige motieven en kleuren om het goede goed te beschermen. Vaak of bijna altijd binnenshuis. Op straat? Met een schort aan? Nee. Het zegt alles over Beth van Mulken. Gewoon de schort aanhouden. Ook voor haar een -verlate – onderscheiding: Diplome de Sjolk. Zo dat is rechtgezet.
Overigens is de schort weer terug. Tijdelijk en alleen tijdens de zomermaanden. Gedragen door de man tijdens de barbecue. Of we daar zo blij mee moeten zijn...

De schaapskudde in Obbicht

Facebook bericht : 2 juli 2021

Obbicht. Jaartal onbekend. Een machtig gezicht. De kudde is een perfecte manier van onthaasting. Stap voor stap. Het gaat niet sneller. Dit is het tempo.
De herder loopt voorop. Zo hoort het. Hij geeft richting aan de kudde en stuurt de hond aan. Die moet er op zijn beurt voor zorgen dat de kudde volgt en in het gareel blijft. De schapen en de geiten uit de kudde grazen of houden de wacht. Iedereen zo zijn taak.
Willen wij voorop lopen, in het gareel blijven, blijven we liever in de kudde of kijken we van een afstandje naar de kudde - zoals het geitje links op de foto - ?
Wil je onderdeel zijn van een kudde? Dat kan. Er vinden natuurtheaterwandelingen plaats met een kudde schapen. Dit jaar in de schemering door Grenspark Kalmthoutse Heide.
Och, eigenlijk zou iedere dag een kudde schapen door Obbicht moeten trekken. Stap voor stap. Het gaat niet sneller. Dit is het tempo.

Kapsalon Sjuul

Facebook bericht : 16 juni 2021
 
Je kunt gerust zeggen dat de inwoners Obbicht vroeger heel ondernemend waren. Veel winkels, ambachtsbedrijven en cafés zijn helaas verdwenen. Wat altijd in ons dorp is gebleven, is een kapper.
Kapsalon Sjuul startte begin jaren zestig zijn eerste kapsalon aan de Beekstraat in het ouderlijk huis. Dank voor het sturen van deze foto. Overigens waren er al in de oude steentijd kappers. In die periode dacht men dat de ziel van de mens in het haar zat. Groeide het haar dan groeide ook het opgebouwde kwaad. Priesters verwijderen met vlijmscherpe stenen – de schaar werd pas in 1500 v. Chr. door de Egyptenaren uitgevonden – het haar en daarmee was de man of vrouw verlost van het kwaad. Mooi weetje straks bij de kapper.
In 1965 wenste de middenstand in het Limburgsch Dagblad (nog met ch) vrienden, bekende en clientèle een Zalig Nieuwjaar. Zien we meteen enkele andere ondernemingen in ons dorp (en omgeving).

Glaskunst langs de Maas

Facebook bericht : 8 juni 2021
 
Het leest haast als een thriller. Op 19 juni 2015 kwam vanonder een oude poncho een zeer oud gebrandschilderd kerkraam tevoorschijn. Het was het onderste deel van het Gerlachusraam dat voor 1968 achteraan in de Willibrorduskerk aan de Dorpsstraat had gestaan.
Waar kwam het vandaan? Waar zijn de ramen uit de oude kerk? Zijn ze er nog wel? En wat is het Geschenk der jonge Dochters van Obbicht uit 1898? En waar hangt het Mariaraam? De kerken in de regio hebben prachtige glas-in-loodramen. In het boekje Glaskunst langs de Maas vind je de verhalen achter de ramen. Het Ecrevissecomité bracht het 72 pagina’s tellend boekje uit. Voor slechts 10 euro zijn er nog enkele exemplaren te koop. Geïnteresseerd? Stuur een mailtje naar:
info@ecrevissecomite-obbicht.nl met vermelding Glaskunst.

Café Sparta

Facebook bericht : 1 juni 2021
 
Bij menigeen is 11 juni 2021 met een dikke stift omcirkeld. Het Europees Kampioenschap voetbal begint dan. Voor de voetballiefhebbers borrelt de oranjekoorts nu langzaam op. Al hebben de woorden oranje en koorts het afgelopen jaar ook een andere betekenis gekregen. Hoe het ook zij; Obbicht had voetbalclub Sparta. Twaalf jongelieden richtten in 1924 het roemruchte Sparta op. Ingedeeld in de tweede klasse bij de R.K.L.V.B. Bij de Roomsch-Katholieke Federatie van Roomsch-Katholieke Voetbalbonden in Nederland (fijn dat er afkortingen zijn) promoveerde het zelfs naar de eerste klasse. Er was een duidelijke reden om een voetbalclub op te richten. Uit een krantenartikel uit 1964: ‘In het begin van de twintiger jaren beseften diverse Obbichtenaren dat er iets gedaan diende te worden voor de opgroeiende jeugd. Vooral de vrije uren moesten gevuld worden.’ Zie hier de aanleiding voor de oprichting van Sparta.
Een voetbalclub zonder café is als een voetbalveld zonder goal. Café Sparta aan de Maasstraat was een typisch Limburgs café met aan de kopse kant een ingangsdeur. Dat is niet zeldzaam, maar wel - naar het schijnt – typisch Limburgs. We gaan er op letten als we de provincie verlaten.

De bus naar Obbicht

Facebook bericht : 11 mei 2021

De weg zelf is je bestemming. De Chinese filosoof Confucius (551 v.C. - 479 v.C.) kon natuurlijk niet weten dat Obbicht sinds 30 juni 2019 de eindbestemming is van lijnbus 16. Een eindbestemming is de plaats waar je na een reis uiteindelijk wilt komen. Alle voorafgaande tussenstops zijn als het ware in dienst van het grote doel; de eindbestemming. Eenmaal de eindhalte bereikt, rest niets anders dan om te keren. Verder reizen hoeft niet meer.
Ooit was het anders. Ooit was Obbicht niet de eindbestemming. Op de buslijn naar onder meer Obbicht, kondigde de chauffeur van Veders & Cramers met luide stem de verschillende haltes aan. Soms deed hij dat op zeer bijzondere wijze, tot vermaak van de passagiers. Zo maande hij de inwoners van Buchten met stemverheffing. ‘Die van Buchte mótte zich luchte!’ Guttecoven en Einighausen haalde hij door elkaar wanneer met ‘Göttekoeze’ en ‘Einekaove’.
Vlak voor de nauwe doorgang bij het oude postkantoortje aan het begin van de Boulevard in Grevenbicht riep hij steevast: ‘De stop van Ternaaie!’
Herinnerend aan de fikse brand die Obbicht in 1825 geheel verwoestte, verwees hij luidkeels naar ‘Londen’ dat ooit hetzelfde lot was overkomen. Het gehucht Nattenhoven betitelde hij tijdens groepsvervoer naar de mijn Maurits als ‘Lombok’!

Eerste Heilige Communie

Facebook bericht : 1 mei 2021
 
Binnenkort ‘doen’ kinderen uit Obbicht de Eerste Heilige Communie. Een goede reden om weer eens in de oude doos te snuffelen. We vonden foto’s bij de voormalige kerk aan de voormalige Dorpstraat. We weten niet in welk jaar de foto’s zijn gemaakt. Dat geldt niet voor de foto met de vier jongens en de jongen bij de vijver die zelfverzekerd de camera inkijkt. Foto’s uit 1964. Is dat niet? Of is het? Ik weet zeker dat het? We zijn benieuwd of jullie weten wie de Obbichtse jongens zijn.
En wees eerlijk… gaan jullie gedachten ook terug naar die dag ergens in mei dat je zelf je Eerste Heilige Communie deed? We hopen dat het fijne herinneringen zijn.

Het uurwerk in de oude kerktoren

Facebook bericht : 29 april 2021
 
Hoe laat is het? Dat vroeg auteur en Neerlandicus Wim Daniëls vele malen aan de plaatselijke smid. De jonge Wim kreeg altijd hetzelfde antwoord. ‘Dat kan ik wel zeggen, maar daar heb je niks aan, want het verandert steeds.’ Deze anekdote is te lezen in Daniëls boek Het Dorp.
De smid had hierbij niet gerekend op Obbicht. De tijd verandert in Obbicht niet. Die staat daar stil. Althans de wijzers van de kerktoren wijzen daar al jaar en dag (hoe lang?) dezelfde tijd aan. Tien over tien. Twee mannen van stavast – die van het Ecrevissecomité – namen onlangs polshoogte bij het uurwerk. Ze kwamen via het dakgat en molenaarstrapjes bij het oude uurwerk terecht uit 1918. Bijgevoegd de fotoreportage. Of het ooit later wordt dan tien over tien in Obbicht dat zal de tijd uitwijzen.

Koninginnedag 30 april 1957

Facebook bericht : 27 april 2021
 
We zijn het archief ingedoken op zoek naar koninklijke bezoeken. Die zijn op een hand te tellen. In 1957 was Koningin Juliana in Obbicht. Opmerkelijk aan dit bezoek was dat ze Obbichtste grond niet heeft aangeraakt. In haar open auto ontving ze het bezoek. Ze was op doorreis om goedendag te zeggen. Uitstappen zou te veel tijd kosten. Vandaar. De dorpsjeugd en de harmonie vormden het ontvangstcomité. Dat werd ruimschoots goedgemaakt door haar kleinzoon Willem-Alexander die vele stappen in ons dorp heeft gezet. In 1999 verrichtte de kroonprins de onthulling van het monument van de overtocht van zijn verre voorouder Willem van Oranje. Een korte geschiedenisles. Heer Karel van Bronkhorst, de bewoner van kasteel Obbicht, wees Willem van Oranje een doorwaadbare plaats in de Maas aan. In de nacht van 5 op 6 oktober 1568 is hij met 14.000 man (!) troepen de Maas overgestoken. De paraaf van Willem-Alexander op het monument is de getuige hier van.
Koninklijk bezoeken in 1957 en 1999 (1568 tellen we gemakshalve even niet mee). Iedere 42 jaar krijgen we dus bezoek van de koninklijke familie. In 2041 zijn we weer aan de beurt. We schrijven het met een dun potloodje in onze agenda.
Op onze site staat het bezoek van de kroonprins in 1999.

Nieuwe burgemeester

Facebook bericht : 7 april 2021
 
Het is 1953. Feestelijk werd de nieuwe burgemeester van de gemeenten Obbicht, Grevenbicht en Papenhoven, mr. Louis Corten met zijn echtgenote ingehaald, voor zijn installatie op het gemeentehuis. Schutterij Sint Willibrordus vormde de erewacht in de Raadhuisstraat. Hij bleef tot 1966 in onze gemeente. Theo van Hinsberg zou Corten opvolgen als burgemeester.
In krantenknipsels uit die tijd werd zij steevast aangeduid als …de echtgenote van... Wie bent u? De echtgenoot van. Een naam ontbrak…
Deze echtgenote had een naam (het was wel even zoeken) die klonk als een Ormolu klok. Aloysia Theresia Alphonsa Isia Maria Van Nispen Tot Pannerden. Ofwel jonkvrouw Wisia Van Nispen Tot Pannerden. Mannen die de achternaam Van Nispen Tot Pannerden droegen, kwam je tegen in de Eerste en Tweede Kamer, ministeries, Provinciale Staten en bij gemeenten. Jawel als burgemeester. De mannelijke tak. Burgemeester was vooral een mannen beroep. Bij het vertrek uit Obbicht in 1966 telde ons land drie vrouwelijke burgemeesters in Oost-, West- en Middelbeers, Leersum en Geldermalsen. Och, we dwaalden even af bij Aloysia Theresia Alphonsa Isia Maria Van Nispen Tot Pannerden.

Hub Frenken

Facebook bericht : 16 maart 2021
 
Wat wil je later worden? Arts, schrijver, beeldhouwer, schilder, piloot. Zo maar wat kinderdromen. Niet voor ‘onze’ Hub Frenken. Hij was het allemaal. Geboren in Obbicht in 1907 was hij een van de vroegste piloten bij de toen nog jonge KLM. Hij werd ingezet op de Indiëroute. Met de boot duurde de reis naar Batavia zo’n drie weken. Met het vliegtuig duurde de reis Amsterdam-Batavia ‘slechts’ 7 tot 10 dagen. Op de site van het Ecrevissecomité staat het filmpje ‘Hub Frenken, Obbicht, een van KLM's eerste piloten’. Zeer de moeite waard.
Op de foto de familie Frenken in Obbicht rond 1920 (vlnr) Annie Frenken, Maria Elisabeth (Beth) Frenken - op de Kamp, Hub Frenken, Peter Jozef (Zef) Frenken en Sjaak Frenken.
Zef bouwde de huizen op de helft van de Bornerweg, waaronder het mooie Auwt Sjuttelokaal, de kolonie en het grote huis tegenover het café op nr.11, wat ooit de zuivelwinkel was van Sjaak. Zef was ‘huizendecorateur’ van beroep en heeft de mooie versieringen op het café gemaakt. Tenslotte was Zef ook ooit de eerste bezitter van een automobiel in Obbicht. Op de site van het Ecrevissecomité staat ook Hub Frenken zijn website: www.jhfrenken.nl.

Maasstraat bij het monument van de overtocht

Facebook bericht : 7 maart 2021

Deze foto gemaakt in de Maasstraat prikkelt de fantasie. Eén fietser op de weg en vijf toeschouwers die met aandacht naar de fietser kijken. De mannen kijken met hun handen in hun zakken naar de fietser. Zij stralen hiermee rust uit; we maken ons niet druk. Toch staan ze niet op de weg, maar op een veilige plek alsof ze er toch niet helemaal gerust op zijn. Wat is het gevaar? Heeft de fietser ooit voor ongelukken gezorgd? Of is het een nieuw model fiets? Kan de fietser langdurig op een wiel fietsen? Waarom deze foto? Misschien is het antwoord eenvoudig.
Mooi is de foto. Dat is zeker.

De schaatsbaan in Obbicht

Facebook bericht : 25 februari 2021

Wie denkt er nu nog aan schaatsen? De schaatsdagen in februari lijken weer lang geleden. Het was een prachtig en nostalgisch gezicht de schaatsende mens op de kasteelvijver en op de bevroren overloopgebieden langs de Maas. En dat in 2021. Voor velen een verademing. Dat doet ijs met ons: ijs verbroederd. En praten over ijsdikte, Elfstedentocht, wakijs en windwakken, en niet over lockdown, R-waarde, Britse variant en avondklok.
En zie hier de schaatsende mens op de Baendj. We weten niet welk jaar de foto is genomen. Op de plek waar nu de voetbalvelden liggen en de ‘tennisbanen’ zocht jong en oud vertier. Bij hoog water stroomde het water achter ’t Lauwierken via weilanden ( nu Karel van Bronckhorstlaan) richting tennisvelden en het kasteel. Ook toen: ijs verbroederd.

Ecrevissefeesten 1979

We zijn in 1979.
Van Gewest tot Gewest was – op het Journaal na – het langstlopende televisieprogramma van Nederland (van 1965 tot 2003) te gast tijdens de Ecrevissefeesten Obbicht. De uitzending duurt 11.44 minuten waarin aan het woord komen Harrie op den Kamp, een van de initiatiefnemers van het Ecrevissecomité en onderwijzeres J. Beek-de Crau die een openluchtspel schreef over het leven van Pieter Ecrevisse (1804-1879). En luister hoe actueel de woorden van Herman Veugelers zijn, als dorpen die vergrijzen, de middenstand die wegtrekt , individualisering en taalachterstand. Kijk daarna nog een keer, en zie wat Ecrevisse in het openluchtspel bedoelde met de ‘liefde voor de Maas’, de ‘romantisch omgeving rond kasteel Obbicht’ en ‘de koele heldere beek die als een godsgeschenk uit uw bodem opwelt’.
De film is te zien op onze website onder het hoofdstuk Historische Collectie - Films. Met dank aan de NTR dat we deze film mochten gebruiken.

Carnaval Obbicht 1933

Facebook bericht 15 februari 2021
 
1933. Zo vierden carnavalsvierders in Obbicht Vastelaovend; veelal op straat. Destijds was er nog geen sprake van een nood een deugd te maken. Anno 2021 is Vastelaovend – nood - op kleine schaal op straat ‘gevierd’. De hoaghede van de Reube gingen op zeuk nao de sjoans verseerde roet en sjoanste knutselwerk. Met in hun kielzog – 1,5 meter – een schrobbelèr,. Het koninklijk vocht deed zich goed smaken.
Op deze foto de Stimmungskapelle van de familie Steinbach. Het zigeunerorkest bestond uit (eerste rij van links naar rechts)Wim op den Kamp, Jupke Donners en Houn Oirbons. Tweede rij: Sjeng Perebooms, Lei Perebooms, Pit Meekels, Wim van Tienen, Thieu Geelen, Pierre Verheggen en Zef Verheggen. Derde rij; Zef op den Kamp, Harrie Peerebooms, Nic Leurs, Thei Vencken en Pierre Rennenberg.

Grote gezinnen

Facebook bericht : 4 februari 2021
 
In de rubriek ‘Grote Gezinnen’, dit gezin uit Obbicht (wie oh wie zijn ze) met maar liefst 21 kinderen. Voor wie gaat tellen; er staan er twintig op. Onder de rooms-katholieken was een groot gezin in de vorige eeuw geen uitzondering. Het Godswoord in Genesis 1: 28 (Gaat heen en vermenigvuldigt u) was niet aan dovenmansoren gericht. Maar dat was niet de enige reden. Stellen die wilden trouwen moesten eerst bij de pastoor op ‘huwelijksexamen’. Daar werd hun geleerd dat God het huwelijk had bedoeld als opstapje naar een – liefst omvangrijk (huwelijkse plicht) – gezin. Voorbehoedsmiddelen werden door de Kerk (lees Rome) niet geoorloofd. Totdat bisschop Bekkers in 1963 een ander geluid liet horen. Hij vond dat de omvang van een gezin ‘een gewetenszaak van de gehuwden’ en niet van de Kerk. Hij brak daarmee een lans voor het gebruik van voorbehoedsmiddelen. ‘Door ‘iets lekkers van Bekkers’ en de ontzuiling nam het aantal kinderen per gezin gestaag af.
Wie dol is op cijfers. Bij 21 kinderen maal 9 maanden zwanger = 189 maanden: 12 maanden = 15,75 jaar zwanger. Of zien we tweelingen over het hoofd? En hoeveel kilo’s aardappelen werden er iedere week geschild en hoeveel broden gingen er iedere week door de monden? Hoe vaak was de broek of jurk versteld? Hoe vaak doorgedragen? Met hoe veel kinderen in een slaapkamer of in een bed?

Maandag wasdag

Facebook bericht : 31 januari 2021

Niet iedere verandering is een verbetering. De wasmachine - vanaf 1910 elektrisch - mag zeker gezien worden als ‘de-moeder-alle-verbeteringen’. Al zou het lang duren eer de burgers daar iets van merkten. Zoals deze moeder op de foto die haar was nog deed in de Kingbeek.
In 1957 had 30% van de Nederlander een ‘langzaamwasser’ of ‘bovenlader’. Als eerste ging de witte was in de machine, gevolgd door de lichtbonte, de bonte en tot slot de donkere was. De ‘was doen’bleef een tijdrovend en zwaar karwei. Water werd verwarmd door het te koken op het fornuis en dit bleef een heel gesjouw. Ook de afvoer van het vieze water was niet eenvoudig. De komst van de volautomatische wasmachine, zoals de Bico, gaf de huisvrouwen meer tijd.
Terug naar de moeder aan de Kingbeek in Obbicht. We weten niet welk jaar of welke maand deze foto genomen is of wie er opstaan. Welke dag, dat durven we wel te zeggen. Met een kleine slag om de arm; maandag. Maandag was de wasdag (wassen, spoelen, wringen). Had je een groot gezin dat was het ook dinsdag wasdag. En de andere dagen? Dinsdag – strijkdag, woensdag - gehakt-en versteldag, donderdag – kuisdag, vrijdag – visdag, zaterdag – klusjesdag en zondag – kerkdag.

De Damesschutterij

Facebook bericht : 21 januari 2021

Het geheugen is fragiel, en soms laat het ons in de steek. Hoeveel van onze herinneringen zijn echt gebeurd, zoals we ze ons herinneren? Soms herinneren we ons alleen iets omdat er een foto van bestaat. Over foto’s gesproken. Deze kregen we toegestuurd. Dank hiervoor. Er ontbreekt informatie. Gelukkig hebben we met onze Facebook volgers een groter geheugen gekregen. De inzender van de foto’s laat weten dat op twee foto’s de damesschutterij te zien is. Op de andere foto staat het trommelkorps van de schutterij. Deze foto is gemaakt aan de Broekstraat 8; het lauwierke. We lezen graag jullie herinneringen.

Rijwielclub Prins HendrikObbicht

Facebook bericht : 13 januari 2021
 
Het roemrijke verleden van Rijwielerclub Prins Hendrik krijgt er een nieuw hoofdstuk bij. Op Facebook schreven we dat het vaandel spoorloos was. Het is terecht. In de nabije toekomst is dit kleinood te zien in het huiskamerproject. Lees het artikel in De Limburger.
Het kan natuurlijk zo maar zijn, dat er bij u op zolder een voorwerp (of zelfs voorwerpen) ligt (liggen) dat interessant is voor het Ecrevissecomité. Aarzel niet, en neem contact met ons op.

Wat wil je later worden - mijnwerker

Facebook bericht : 11 januari 2021
 
Wat wil je later worden? Voor de familie Verheijen uit Obbicht was dit een overbodige vraag. Mijnwerker, natuurlijk. Op de foto vader Verheijen met zijn zes zoons (foto uit 1947) die allen werkten in de staatsmijn Maurits in de wijk Lutterade in Geleen. Uit de mijn Maurits werd 96.214.000 ton steenkool naar boven gehaald. In 1967 werd de mijn gesloten.
(vlnr voorste rij) Bart en Harie, (vlnr middelste rij) Piet, vader Lei en Loet (vlnr achterste rij) Wil en Jan.
Op de foto onder staat het hele gezin op een rij.

Processie 1933

Facebook bericht : 18 december 2020
 
De Obbichtse Rijwielclub in 1933 tijdens de processie bij de inhuldiging van het Heilig Hartbeeld voor de kerk in de voormalige Dorpsstraat, thans Ecrevissestraat. De Wielerclub heette de Prins Hendrik en werd opgericht in 1913. Links met de fiets aan de hand staat smid Tinus Hecker te zien. Rechts achter fietst Frits Verheijen. De foto werd gemaakt op de plaats waar de Dorpsstraat de Kingbeek bereikte bij de winkel van smid Tinus Hecker. Wanneer de fietsclub ter ziele ging is niet duidelijk. Ook van het vaandel werd geen spoor meer ontdekt.
De inhuldiging van het Heilig Hartbeeld werd groots gevierd, zoals te zien is op de foto’s. Of er nog iemand langs de kant stond….

Sjtein van Stokkem

Facebook bericht : 25 oktober 2020

Op 8 juni 1985 wordt aan het toenmalige Oranjeplein ‘de tweede steen van Stokkem’ onthuld. Hoe zat het ook al weer? Het zijn de woorden die journalist Geert Mak sprak bij aanvang van zijn prachtige reportages over de historische gebeurtenissen in de wereld. In 1643 lag de kern van Obbicht waar nu Kerkenweerd ligt. Inderdaad Belgisch grondgebied in de buurt van Stokkem. Door een hevige storm in 1643 overstroomde Obbicht, waarbij velen verdronken (het aantal is onbekend) en nagenoeg alle huizen door het nietsontziende water werden verzwolgen. De Maas eiste het land op als vaargeul; voor Obbicht was geen plaats meer. Alleen een paar marmeren stenen van de kerk werden later teruggevonden. De ontredderde dorpsbewoners trokken de grens over naar Overbroek. Een gehucht dat hoorde tot de Heerlijkheid Obbicht en Papenhoven. In Overbroek werd Obbicht weer opnieuw opgebouwd. Wil je meer weten? In oude kerktoren is onlangs een nieuw informatiebord geplaatst.

Bornerweg 5

Facebook bericht ; 1 oktober 2020
 
Wie heeft in 1950, nog ver voor de tijd dat van de drone, deze luchtfoto van de Bornerweg gemaakt? Het was niet de eigenaar van de boerderij Sevrien Salden. Sevrien had trouwens een mooi uitzicht op de diepe achtertuinen van de woningen aan de Koestraat. Die voorste tuin, gelegen aan de straat, was eigendom van Café Tom Op Den Kamp. Die tuin was helemaal omringd door een rozenhaag die donkerrode bloemen droeg.
Tegenover de boerderij lag een weiland waar Sevrien zes dagen per week zijn koeien liet grazen. En die zevende dag? Op zondag moesten de koeien wijken voor voetballers. Het voetbalveld was pas speelklaar, nadat de koeienvlaaien waren geruimd. Ja, noem het multifunctioneel gebruik maken van de ruimte. De voetballers beschikten over een ruimte waar ze omkleden of hun spullen konden achterlaten. Kleedruimte De Keet is te zien op de foto, vlakbij de straat. Eén keet was genoeg. Meisjes- en damesvoetbal bestonden nog niet. In de tweede helft van de vijftiger jaren, werd het voetbalveld verplaatst naar de plek waar nu de speeltuin ligt.
p.s. Mooi om te zien wat er aan de waslijn hangt.

Een voormalig huiskamer café

Facebook bericht : 22 september 2020

Deze foto kregen we opgestuurd. We aarzelden geen moment; die moet op Facebook. Het café van Sjang Oirbons naast het kerkpad naar de begraafplaats. Enne... Obbicht zou niet misstaan hebben in het Guiness (biermerk) of Records, vanwege het aantal (huiskamer)cafés dat ons dorp ooit rijk was.

Café-zaal 't Törp

Facebook bericht : 10 september 2020

De ontzetting was groot. De brand op 1 april 2013 verwoestte in een klap het belangrijkste café van ons dorp. Ons café-zaal `t Törp was dé centrale ontmoetingsplaats voor bewoners en verenigingen. En ineens was het er niet meer. Het braakliggend gebied heeft jarenlang gevoeld als een holle kies. De leegte van Obbicht, iedere keer als je er voorbij kwam. Al werd de pijn minder. Het werd ook minder vanwege de komst van Gezondheidscentrum Obbicht. De holle kies was gevuld. Maar met alles respect; je kunt er geen pils drinken, op het terras zitten of dansen of een eindje wegkletsen. Het verleden verdwijnt voordat jezelf verdwijnt. Maar de vele mooie, onuitwisbare herinneringen van `t Törp van die blijven. En zo is het maar net

Supermarkt Obbicht 1958

Facebook bericht : 3 augustus 2020

Hagelnieuw. Fonkelnieuw. Deze winkel glimt van trots. Alle nieuwigheden zijn er aangebracht bij de SPAR winkel aan de Markt 16. Het is 1958 als de familie Derhaag (Sjaer Derhaag en Mia) en hun drie kinderen Lea, Lillo en Marij hun nering verhuist van de Dorpstraat (huidige Ecrevissestraat) naar de Markt. Bij de zelfstandige ondernemer Derhaag was alles te krijgen wat een bakker, slager of groenteboer niet had. Werkelijk alles. Nee, geen zelfbediening. Dat bestond nog pas enkele jaren op een paar plekken in ons land. Achter de toonbank mét weegschaal stonden de meeste spullen. Voor de jongere lezer; een winkelbediende pakt de waren die de klant vraagt, weegt ze eventueel af en rekent uiteindelijk af. Slechts enkele artikelen kunnen door de klant zelf gepakt worden. Geduld moest men hebben, en dat was er ook overdadig. Was je niet aan de beurt dan maakte je een praatje met anderen die aan het wachten waren of je vlijde neer op een van de krukken. Ook tijd was er toen nog volop en in overvloed. Te bespreken ook voldoende.

"de Kolonie" aan de Bornerweg

Facebook bericht : 2 juli 2020

Foto uit 1940. Aan de Bornerweg was - in het verlengde van het Auwt Sjöttelokaal de Kolonie - gebouwd voor de huisvesting van mijnwerkers. De mijnwerkerskolonie wordt ook wel 'op 't Hètje' genoemd. Om de mensen de mijn in te krijgen, verdiende een mijnwerker zo’n 75% meer dan een bouwvakker. Het eerste huis is van de familie Hecker, daarna volgen de woningen van de families Leurs, Veugelers, familie Vroemen met hun 11 of 12 kinderen, Kessels, Krekels, Beckers en ga zo maar door. Op het eind van de Kolonie woonden de families Salden en Munsters. Aan de linkerkant van de straat, tegenover de Kolonie, is de tuin van de familie Frenken te zien. Sjaak Frenken was de melkboer van Obbicht, Sjeng Demandt kwam bij hem in dienst en uiteindelijk heeft hij als melkboer de zaak van Frenken overgenomen en zich gevestigd Langs de Beek. Een van de beroemdste inwoners troubadour Herman Veugelers werd op 18 september 1937 geboren "op 't Hètje". In 1954 en 1979 speelde Herman de rol van de Obbichtse schrijver Pieter Ecrevisse (1804-1879) tijdens een openluchtspel dat handelde over diens leven. Herman was de motor van het Ecrevissecomité. Hij organiseerde exposities als de legendarische Kiekoscoop (1979) op het kasteel en in 1999 op de basisschool te Obbicht Oranje in 't Törp.

Café Tom op den Kamp

Facebook bericht : 30 mei 2020

Wat als? Die vraag zou je kunnen stellen bij deze foto gemaakt in 1951. In die tijd eindigde de Dorpstraat (huidige Ecrevissestraat) bij het café van Tom op den Kamp. Je kon links om het café heen rijden, en dan meteen weer naar rechts om via de Bornerweg verder te rijden. Midden jaren vijftig is de weg doorgetrokken met als gevolg dat het café is afgebroken. Wat als ze het café niet hadden afgebroken? Als ze de weg...
De fotograaf nam deze foto tijdens het weekend van de processie met de kermis in Obbicht. Feest dus. Alle reden voor de mijnwerker om het driedelig pak uit de kast te halen. De jongetjes tonen hun door moeder gemaakte zondags pakje.
De vrouwen op de achtergrond wisten niet dat de fotograaf hen in zijn beeld zou brengen. Anders hadden ze hun ‘sjolk’ waarschijnlijk snel afgedaan.

Dorpstraat (nu Ecrevissestraat)

Kerkstraat, Winkelstraat en Dorps(s)traat. Het zijn straten die bijna ieder dorp of stad wel een, twee of zelfs alle drie heeft. Tot 1982 had Obbicht een Dorpstraat. Door de herindeling werd de Dorpstraat omgedoopt in Ecrevissestraat. Op 2 januari 1983 werden door leden van het Ecrevissecomité de naambordjes verhangen. Samen met het kasteel is deze straat hoogstwaarschijnlijk het meest gefotografeerde hotspot van het dorp.
Wat voor panden stonden er in de Dorpstraat? Aan de linkerzijde: woning van broer en zus Albertie, Zef Derhaag, Patronaat (nu cafetaria), Stoffenwinkel van Sjaak Schoutese (woning van huisarts Link), kerkhof voor de kerk, wit huis (inmiddels afgebroken), coöperatiewinkel, boerderij van Tumke Jansen en zijn zus, bedrijf Piet Meekels, boerderij van Zef van Sjang Kitzen en tot slot café en danszaal van Op de Kamp. Aan de rechterkant: café van Conjour (daarna café ’t Törp), electrobedrijf Van de Pol, qinkel Eugene Salden, slagerij Giel Salden, Orbons, café de Wit (pand is afgebroken), Kerkhofpad, familie Strössers, aannemersbedrijf Wilke Nohlmans, Wil van Fritske Demandt, Van Hek, café danszaal Heijnen, winkel de Spar (later frituur) en qinkel Tinus de Hecker.
Kan een straat mooier en veelzijdiger zijn? Kerk-, winkel- en dorpsstraat ineen.

Het Auwt Sjuttelokaal

Facebook bericht: 1 mei 2020

Het ‘ Auwt Sjuttelokaal’ aan de Bornerweg zou je met het Gallische dorpje van Asterix en Obelix kunnen vergelijken. Het dorpje van de Galliërs biedt dapper weerstand en kan zich als enige verdedigen tegen de Romeinen. Zo biedt het Obbichts café dapper weerstand; als laatste overgebleven huiskamercafé van het dorp. Het indrukwekkende rijkversierde pand is gebouwd in 1904 door Zef Frenken en verkocht aan Fer op de Kamp die het jaren als café bestierde. Pas in 1958 werd het café officieel Schuttelokaal. In 1992 tapte de familie Op den Kamp het laatste biertje. Na precies 100 jaar na de bouw van het pand, werden Anita en Jos de Jong, samen met hun kinderen Marike en Jan in 2004 eigenaren van het pand. De familie De Jong heeft het pand helemaal in de oude staat gerestaureerd en organiseren ze allerlei activiteiten in het ‘Auwt Sjuttelokaal’.

De Kingbeek bij het Greuske

Facebook bericht : 24 april 2020

Zoals de Seine hoort bij Parijs, de Theems bij Londen en de Tiber bij Rome, zo hoort de Kingbeek bij Obbicht. Ja, toch? Menig kind heeft in zijn enthousiasme een nat pak gehaald in de Kingbeek. Wanneer deze foto is gemaakt en bij welke gelegenheid, is niet bekend. De plek wel. Vanaf het Greuske bij ‘Liebeke’ (vlakbij ligt de parkeerplaats van tennisclub De Baanjd) stroomt de Kingbeek het dorp binnen. Het lage gebouwtje links op de foto is de smederij van smid Hecker.

Entree Obbicht bij het Veerhoes

Facebook bericht : 17 april 2020

Bij het zien van deze foto gaan de gedachten uit naar het lied Het Dorp van Wim Sonnneveld: “Een zandweg tussen koren door / Het vee, de boerderijen / En langs het tuinpad van m’n vader / Zag ik de hoge bomen staan / Ik was een kind en wist niet beter / Dan dat 't nooit voorbij zou gaan.”/ De tijd glijdt uit je handen en vliegt bij je vandaan. Gelukkig zijn er nog herinneringen en foto’s. Zo is op deze foto de Kasteelweg nog een zandweg en op de dijk bevindt zich nog een voetpad. De 'huzerkes' aan de Kasteelweg van Lambaer Savelkoul moesten nog gebouwd worden. Nauwelijks te zien, maar wel aanwezig (rechts tussen de bomen), de torenspits van de kerk van voor 1903. De blikvanger is natuurlijk 't Oude Veerhuis van Neerke en Bet Peters-van Mulken. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was het oude veerhuis een vermaard punt waar piloten van de geallieerden de Maas werden overgezet. Gedurende decennia daarna was het ’t Oude Veerhuis een pleisterplaats voor inwoners en voor velen buiten het dorp. Een heerlijke plek om te verpozen. Om de tijd te verglijden.
/ Ik was een kind, hoe kon ik weten / dat dat voorgoed voorbij zou gaan./

Het Gemeentehuis van Obbicht

Facebook berincht : 14 april 2020

Deze foto mag niet ontbreken in deze collectie. Het trotse gemeentehuis van Obbicht-Papenhoven met vlaggenmast, parkeerplaats(en?) en riante vijver. Met op het muurtje een ‘toevallige passant’. En dat in een aangeharkte periode met een hoog ons-kent-ons gehalte. Gezien de statuur van het gebouw, herbergde het een overzichtelijk ambtenarenkorps. Mocht je denken dat het gemeentehuis is afgebroken… dat is niet het geval. Het staat nog fier overeind. Maak een wandeling door het dorp. Kijk en ontdek.

De oude parochiekerk

Facebook bericht : 9 april 2020

Nog een foto uit de oude doos: de parochiekerk in haar volle glorie. In 1904 gebouwd en in 1985 afgebroken. Op aandringen van het Ecrevissecomité werd de toren behouden als beeldbepalend dorpselement. Op de foto is het oude kerkhof te zien, dat in 1924 werd gesloten. De twee meisjes op de voorgrond zijn Maria Nohlmans en Bertha Pernot.

Zicht op Obbicht vanaf de Kasteelweg

Facebook bericht : 8 april 2020

In een tijd van vooruit kijken, blikken we met deze foto terug in de tijd. Zeker is dat deze ansichtkaart is gemaakt vóór 1982. Immers tot 1 januari 1982 heeft de gemeente Obbicht-Papenhoven bestaan. Enkele feitjes. De gemeente bestond ook uit het toenmalige gehucht Harrecoven, Schipperskerk en ook… Nattenhoven. Het totale inwonertal van de gemeente bedroeg 2474 personen.

Replica's glas in loodramen in oude kerktoren

Facebook bericht : 11 februari 2020
 
Op zaterdag 12 oktober 2019 vond in de oude kerktoren aan het Overbroekplein de onthulling plaats van 2 replica’s van de gerestaureerde glas-in-lood ramen die in de Willibrorduskerk hangen. Tevens werd afscheid genomen van het oude bestuur van het Ecrevissecomité en werd tegelijkertijd het nieuwe bestuur geïnstalleerd.
In de Willibrorduskerk kregen de genodigden, waaronder wethouders Eefje Joosten en Pieter Meekels, een toelichting van Marjo Holtland over de glas-in-loodramen. Deze twee glas-in-loodramen, het H. Mariaraam en het St. Gerlachusraam, hingen in de oude Willibrorduskerk (gesloopt in 1984) en verkeerden in een slechte conditie. Na een grondige restauratie kregen de ramen de huidige bestemming: de Willibrorduskerk.
Daarna toog het gezelschap naar het Overbroekplein. In de kerktoren onthulden Wil Leurs en Hub Alberts de twee replica’s van de glas-in-loodramen. Deze gelegenheid werd aangegrepen om afscheid te nemen van het bestuur van het Ecrevissecomité en het nieuwe bestuur voor te stellen. Het nieuwe bestuur bestaat uit Hub Alberts (voorzitter), Marjo Holtland (secretaris), Egbert de Jong (penningmeester) en de leden Romy Keulen, Patrick Brouwers en Mark van Seggelen. Ter ondersteuning zullen voorlopig Jan Demandt, Martin Link en Wil Leurs, allen al tientallen jaren bestuurslid van het Ecrevissecomité, bestuurslid blijven ter ondersteuning van het nieuwe bestuur.
Het nieuwe bestuur is verheugd dat Peter Szymkowiak en Anthony Szymkowiak, aanwezig bij de onthulling bij de kerktoren, aangaven dat ze beschermheer en beschermvrouw blijven van het Ecrevissecomité.
Het nieuwe bestuur bedankt het aftredend bestuur voor de jarenlange inzet en alle activiteiten die ze al decennialang in Obbicht hebben georganiseerd! Dank hiervoor! Het comité - genoemd naar de in Obbicht geboren schrijver Pieter Ecrevisse (1804-1879) – zal er ook naar streven het cultureel erfgoed van Obbicht te behouden. Daartoe zal het regelmatig activiteiten organiseren. We hopen u dan te mogen verwelkomen.