Historie & Missie

Het Ecrevissecomité van Obbicht, opgericht in 1977, stelt zich als doel het culturele leven en het historisch besef in Obbicht en wijde omgeving te ondersteunen en te bevorderen in de geest van zijn naamgever, Pieter Ecrevisse.

Pieter Ecrevisse is een in Obbicht geboren schrijver (1804-1879) die uiteindelijk overleed als erevrederechter in het Oost-Vlaamse Eeklo na een werkzaam leven als advocaat en leraar te Sittard, vrederechter, provinciaal en lokaal politicus, journalist en schrijver van streek- en historische romans, die zich voornamelijk in Limburg afspelen.

Sinds de oprichting verzorgde het comité talrijke evenementen, boekuitgaven en publicaties. Een voorbeeld hiervan uit het verleden is het verzorgen van de literaire nalatenschap van de Limburgse troubadour Herman Veugelers (1938-2000) door het uitgeven van zijn teksten en een biografie.  Ook organiseerde het comité initiatieven voor de oprichting en instandhouding van verschillende Obbichtse monumenten en in het algemeen de bewaring van het cultureel erfgoed van Obbicht.

Denk ook bijvoorbeeld aan de onthulling in 1999 van het monument van de overtocht aan de Maas door de huidige koning Willem Alexander. Van deze onthulling is een mooie film gemaakt die via de volgende link gezien kan worden: 

Onthulling Monument van de Overtocht

In 2017 organiseerde het comité het project “glaskunst langs de Maas” waarvan we nu nog de twee glas in loodramen in de kerk kunnen bewonderen, en waarvoor het comité het jaar daarna onderscheiden is met de Europese Burgerprijs, uitgereikt door het Europees Parlement.

Een uitgebreider artikel over dit project kan gevonden worden via de link: 

Glaskunst langs de Maas

In 2018 organiseerde het comité de theaterwandeling ter herdenking van de overtocht van Willem van Oranje 450 jaar geleden.

En nog vele andere momenten…

Jaarlijks organiseert het Ecrevissecomité op 4 mei bij de oorlogsmonumenten in Obbicht de herdenking van de slachtoffers van oorlog en geweld.

Het comité werkt zoveel mogelijk samen met verenigingen binnen de gemeente Sittard-Geleen, die verwante doelen nastreven.

Onze website geeft u een overzicht van het Ecrevissecomité en haar activiteiten.

Het Ecrevissecomité Obbicht is opgericht in 1977.

Op de foto uit 1979 staande van links naar rechts: Zef Tummers, Ger Heldens, Bèr Haan, Bart Verheijen, Jan Demandt, Herman Veugelers, Wil Leurs en Jean Knoors.

Zittend van Links naar rechts: René Vencken, Herman Derix, Willy Frenken, Harrie op den Kamp en Math Kentgens.

Op de foto ontbreken Willy op den Kamp en Jos Quadackers.