Ecrevissestraat 51 ('t Greuske)

Op het schilderij is te zien hoe het huis er in de tweede helft van de 20ste eeuw uitzag. Van oorsprong was de zijgevel wit gepleisterd. De ligging langs de Kingbeek had eind 20ste eeuw tot gevolg dat er veel vocht in die zijmuur zat. Piet heeft er een verzekeringskwestie van gemaakt waarna er een (extra) gemetselde muur tegen de buitenkant  werd geplaatst.

De weide achter het huis op de foto hieronder, in bezit van Pierke Peters (overgrootvader van Erik) kreeg als naam: ’t Greuske en werd de feestwei van Obbicht.

In 1979 stonden de tribunes hier opgesteld zodat de bevolking van Obbicht en vele anderen getuige konden zijn van het volgende:

1979 Van gewest tot Gewest over Ecrevissefeesten Obbicht

Erik Winkens is de eigenaar van dit huis. Ergens in de jaren 90 heeft Erik dit huis geërfd van zijn ouders, Piet Winkens (geboren 08-03-1939, overleden 28-07-2016) en Jean Winkens van Wesel (geboren 10-07-1941, overleden 26-09-2019).Op een tegel bovenin de rechtergevel is te zien dat het huis gebouwd is in 1870: een boerderij-achtig landhuis en dat is het nog steeds.

Het huis werd gebouwd door de overgrootvader van Erik, Pierre Peeters, de vader van zijn oma Mia Peeters. Mia Peeters trouwde met Hendricus Winkens, de opa van Erik.

Bij het vernieuwen van het dak heeft Piet, vader van Erik, zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande dakpannen. Als herinnering aan al die jaren dat ’t Greuske een begrip is en was heeft hij de naam in het dak geschreven. Dit is te zien op de foto rechtsboven.

Lees hierover meer in: ’t Greuske en de papiermolen van Obbicht

In 1974, nadat de ouders van Piet waren overleden, werden de ouders van Erik (Piet en Jean) eigenaar van dit huis. Na hun overlijden is het huis overgegaan naar Erik, sinds 1870 de vierde generatie.