Amerikaanse piloot voor altijd verbonden met Obbicht

Op maandag 18 september 1944 nam de 22-jarige Amerikaanse piloot Lt. David Kling uit Pennsylvania deel aan een ondersteuningsmissie. Maar hij werd beschoten waardoor zijn P-47 Thunderbolt jachtvliegtuig in brand vloog. Bij de noodlanding belande het vliegtuig in de Maas. De piloot raakte hierbij gewond en kon nog net op tijd uit zijn cockpit zwemmen voordat het vliegtuig volgelopen was met water.

Twee inwoners van Obbicht (Joost van Geel en Wim van Tienen) hebben hem vervolgens opgevangen en onderdak verleend. In de avond heeft Viktor Duijsens (huisarts te Grevenbicht) de Amerikaanse piloot eerste hulp geboden. Hierna is de piloot overgebracht naar het huis van Meester Beek (Kempenweg 55) waar hij de nacht doorbracht. De volgende ochtend hielpen de inwoners van Obbicht Lt. Kling om terug te keren bij de Amerikaanse troepen die in de buurt waren om zo veilig terug te keren naar Engeland.
Lt. David Kling overleed op 23 maart 2013 op 91-jarige leeftijd in Erie, Pennsylvania (USA). Hij keerde nooit terug naar Obbicht maar tijdens zijn uitvaart werd de hulp die hem die noodlottige dag geboden werd wel alom geprezen. Hij was ons Obbicht en zijn inwoners zijn hele leven dankbaar.

Bron en foto’s: Michael Linhart (kleinzoon Lt. Kling), Kim Litz (dochter Lt. Kling) en Bas Bruls

2 Replies to "Amerikaanse piloot voor altijd verbonden met Obbicht"

  • Bas Bruls

    Beste, bij de bron en foto’s staat King ipv Kling en mijn achternaam is Bruls en niet Bruis.
    Volgend jaar komt familie Kling uit Amerika naar Obbicht om de gedenkplek te bezoeken ik heb veel contact met hun .Afgelopen jaar samen met Rivierenpark Maasvalei het nieuwe bord met deze tekst aan de Maas ontworpen. Het totale verhaal over piloot David Kling is summier weergegeven ivm de plaats op het bord.

    • Mark van Seggelen

      Beste dhr Bruls,
      Dank voor uw reactie! We hebben het aangepast.
      We zouden graag op de hoogte worden gehouden van de komst van de familie Kling naar Obbbicht.
      Met vriendelijke groet,
      Ecrevissecomité

Comments are closed for this post