Voormalig café Sparta Maasstraat 3

In dit pand was café Sparta gevestigd. De ouderdom van het pand is niet bekend. Destijds was ‘t het stamcafé van de voetbalclub R.K.V.V. Sparta. De naam van de club moest van de KNVB gewijzigd worden omdat een club in Rotterdam oudere rechten had; in Obbicht werd de naam toen gewijzigd in VV Obbicht, nu de fusieclub Argo.

Lambaer Savelkoul, een van de bekendste plaatselijke caféhouders, staat hier voor zijn café samen met zijn dochter Dorien. Zoon Sjang was 60 jaar secretaris/penningmeester van de voetbalclub. In het bovenraam van de cafédeur liet Lambaer een scheepsanker aanbrengen. Dit had te maken met het beroep van schipper en loods op de Maas, dat Lambaer als een van de laatsten in deze ’stiel’ heeft uitgeoefend.

Na iedere wedstrijd kwamen de “Spartanen” en hun tegenstanders naar het café om zich in kleine, zinken teiltjes te wassen en, afhankelijk van de uitslag, de wedstrijd te evalueren.

Het voetbalelftal met uiterst rechts Eduard Beek, hoofd van de jongensschool en beter bekend als Meester Beek. Jan (Sjang) Savelkoul staat links bovenaan met het shirt van het elftal aan
In het zaaltje aan de linkerzijde van het hoofdgebouw lag ooit een beugelbaan.

Voor de beugelbaan is nog de eerste frietentent van Obbicht te zien, het houten schuurtje.

Een kleine kruidenierswinkel die, na een verbouwing door een van de bewoners, als uitbreiding bij het café getrokken werd hetgeen het einde betekende van de winkel.

Beugelen is een volkssport waarbij een zware bol met een houten schop in beweging gebracht wordt. Het is de bedoeling om de bol door de ring in het midden van de baan te laten rollen. Deze sport wordt beoefend in Belgisch en Nederlands Limburg.

Vervolgens was het een feestzaal. Bij de nieuwbouw van aangrenzende appartementen in 2006 is het zaaltje afgebroken. Het hoofdgebouw is gestript en gerenoveerd en heeft daarmee de bestaande contouren behouden, evenals de status als gemeentelijk monument.

processie
de oorspronkelijke cafédeur

Op de foto van april 1992 is te zien dat ze elkaar nog regelmatig treffen bij café Sparta: v.l.n.r. Jules Hoofwijk (op dat moment 84 jaar), Pierre Beckers (85 jaar) en Jan Savelkoul (86 jaar). Jules is op dat moment nog steeds lid van de schutterij en Jan van de schutterij en de voetbalclub. Zij zijn op dat moment de oudste inwoners van Obbicht.

Café Sparta

Amstel bier (brouwerij)

Clublokaal

Uitbaters:

  1. Lambaer Savelkoul - Mechtildis Dreessen.
  2. Wil Demandt & Clara Strössers.
  3. Fam. Wiekken
  4. Jan & Wilma Op den Kamp
  5. Jack & Marion Hermans
  6. …….. Maastrichtenaar????
  7. Lou Dassen & Marjan Kruitz
  8. Humphry & Marjo Ninhaber
  9. Paul & Philianne Scholten - van Mulken
  10. Fer Op den Kamp & Henny Rennenberg