Maasstraat 26

Bert en Mieke Adriaens, geboren en getogen in Geleen, hebben dit opvallende pand gekocht in 1998. Het huis is dan al meer dan 100 jaar oud: als bouwjaar wordt genoemd 1881. De gevel dateert van 1906.
Het huis is gebouwd in eclectische stijl; daarbij worden verschillende bouwstijlen tot een mooi geheel gemaakt.
Voor zover hen bekend is de woning gebouwd door de familie Schillings en is het altijd een woonhuis geweest. Een van de familieleden was de fotograaf Reinier Schillings, geboren in Born (14-11-1863). Hij fotografeerde niet alleen zijn familie, maar legde ook het dagelijkse leven vast op de gevoelige plaat. Honderden oude glasnegatieven stammen uit de periode 1880 tot 1935 en vormen een uniek historisch document. Bijna 100 jaar lang stonden ze op zolder. De kleinkinderen van Reinier Schillings hebben de negatieven nu overgedragen aan het Euregionaal Historisch Centrum in Sittard, omdat ze daar onder betere omstandigheden kunnen worden bewaard.

Deze foto’s zijn gedigitaliseerd en voor iedereen toegankelijk. (www.ehc.sittard-geleen.eu)

In 2013 organiseerde het Ecrevissecomité een tentoonstelling in Obbicht waarin een aantal van de 360 bewaarde glasnegatieven werden getoond, dit ter gelegenheid van het feit dat het dat jaar 150 jaar geleden was dat Reinier Schilling werd geboren.

Aanvankelijk waren de huizen in de Maaskantdorpen opgetrokken in vakwerk met leemvulling maar aan het begin van de 19de eeuw begon men met het optrekken van gevels in baksteen, als eerste natuurlijk de straatgevel. De baksteen was vaak van niet al te beste kwaliteit en spouwmuren kende men nog niet, zodat vochtdoorslag voorkomen moest worden door de gevel te pleisteren. Een relatief groot aantal gevels in de Maaskant is rijkelijk voorzien van gestukadoorde elementen en lijsten, soms ware kunstwerkjes. De stukadoors wilden graag een staaltje van hun kunnen laten zien. Dat gebeurde meestal in opdracht. De welgestelde middenstanders wilden elkaar graag de loef afsteken…. het pleisterwerk werd steeds fraaier. Er is meestal geen sprake van één stijl maar veel meer van een staalkaart van wat de betreffende vakman allemaal kon: de eclectische stijl.

Niet duidelijk is wanneer deze foto gemaakt is.
Sinds enkele jaren is de woning van Bert en Mieke aangemerkt als gemeentelijk monument.

Een gemeentelijk monument is een pand van regionaal of plaatselijk belang. Gemeenten in Nederland bepalen zelf welke bijzondere gebouwen ze op de gemeentelijke monumentenlijst zetten.

In de architectuurgeschiedenis zal deze stijl niet aan bod komen maar vanuit cultuurhistorisch perspectief worden dergelijke panden zo hoog gewaardeerd dat ze op de lijst van gemeentelijke monumenten worden geplaatst.