Heilig Hartkapel

De Heilig-Hartkapel is gewijd aan het Heilig Hart van Jezus. De kapel staat op de hoek van de Vonderstraat en Langs de Beek. Aan de overzijde van de weg stroomt de Kingbeek.

Geschiedenis

De precieze ouderdom van de kapel is niet te achterhalen. Rond 1900 sneed een schaapsherder uit een stuk eikenhout een crucifix en schonk deze om geplaatst te worden in de kapel. Op 12 juli 1968 werd de kapel ingeschreven in het rijksmonumentenregister. In 1980 werd de kapel door de heer L. van Mulken geheel gerestaureerd. Tot 1987 was de kapel eigendom van de heer N.M. Beckers.

Daarna werd ze overgedragen aan de gemeente Born. De crucifix werd toen teruggegeven aan de familie en werd er in de kapel een polychroom Heilig-Hartbeeld geplaatst.

Op 3 mei 2013 werd de kapel heropend met een herplaatsing van het monumentale kruisbeeld dat vroeger zich reeds in de kapel bevond.

Bouwwerk

De aan de buitenkant witgeschilderde kapel is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak met leien. De frontgevel is grijs omkaderd en heeft een topgevel die uitsteekt boven het zadeldak. Boven in de frontgevel zijn in het grijs de letters JHS aangebracht (Christusmonogram). De ingang heeft de vorm van een drielob boog, waarbij de sluitsteen en aanzetstenen grijs geschilderd zijn, en wordt afgesloten met een smeedijzeren hek.

Van binnen is de kapel bekleed met bakstenen in schoon metselwerk en is er een altaar aangebracht. Boven het altaar bevindt zich een rondboog nis waarin een polychroom Heilig Hartbeeld geplaatst is.