Monument van de Overtocht

Tegen de Maasdijk aan de Maasstraat staat sinds 1 juli 1999 het monument dat ons herinnert aan de overtocht van Willem van Oranje op 6 oktober 1568. Het monument werd die dag onthuld door onze toenmalige kroonprins Willem Alexander.

Voor de overtocht in de nacht van 5 op 6 oktober 1568 bestaan bewijzen. "Willem van Oranje heeft in een brief aan de keurvorst van Saksen, die zijn campagne financierde, geschreven dat hij hier de Maas is overgestoken." Hij begon aan zijn tocht met een uit huurlingen bestaand leger, toen hij het idee had dat zijn eigen inmenging in de Tachtigjarige Oorlog gewenst was.

De opstand tegen de Spanjaarden begon nadat in 1567 Alva naar de Nederlanden was gekomen om orde op zaken te stellen. De vervolging van de protestanten, de onthoofding van de edelen Egmond en Hoorne en de ontvoering van Willems oudste zoon Filips Willem deden in dat jaar Willem naar Duitsland vluchten. Daar verzamelde hij geld en troepen. Hij begaf zich in het najaar van 1568 naar de Nederlanden nadat zijn broer Adolf in mei bij Heiligerlee was gesneuveld. Deze slag was het officiële begin van de Tachtigjarige Oorlog.

De inval van Willem in de Zuidelijke Nederlanden maakte deel uit van een plan om de legers van Alva te verspreiden. Bij Maastricht kon hij niet de Maas over omdat de troepen van Alva zich daar verzameld hadden. Heer Karel van Bronkhorst, de toenmalige bewoner van kasteel Obbicht, heeft hem toen Obbicht als doorwaadbare plaats in de Maas aangewezen.

 In de nacht van 5 op 6 oktober 1568 is hij met 14.000 man troepen de Maas overgestoken. De hele operatie heeft acht uur geduurd. Willem kwam aan land in het Belgische Stokkem. Alva was zeer verbaasd over de onverwachte overtocht van Willem van Oranje. Hij vergeleek die met een vlucht wilde ganzen. Militair liep de campagne uit op een mislukking. Alva paste de tactiek van de verschroeide aarde toe. Hij viel nooit aan, maar trok zich steeds terug. Willem moest dus steeds de eerste stap doen, dat was uiteindelijk een afmattende beweging. In Noord-Frankrijk heeft hij zijn troepen ontbonden.

Het kunstwerk van beeldhouwer Louis Reynen, naar een idee van Herman Veugelers, is gemaakt van Zuid-Afrikaans palla granietsteen.

De bodemplaat heeft de vorm van een opengeslagen boek. Uit het boek rijzen een poort en een vleugel omhoog. Op de vleugel staan wilde ganzen. De poort verwijst naar de overtocht van toen en de vrijheid en grenzeloosheid van nu en de toekomst.

Zo bezong Herman Veugelers (Limburgstalige protestzanger, dichter en schrijver uit Obbicht) het monument (tekst staat ingegraveerd op hardstenen plaat die bij het monument ligt):

"Dit is de plek wo Willem van Oranje

zien leger te voot door het water leet goan

Dit is de plaats wo d’r Alva oet Spanje

toen deep in de nach

in zien humme leet sjtoan"

In aansluiting op de onthulling van het monument werd op de binnenplaats van kasteel Obbicht tot vier keer toe de openluchtvoorstelling “Wie ein vluch wilj gauwze” gespeeld door het Obbichtse theater Op de Beek.

In totaal 1500 bezoekers konden genieten van dit historische stuk over de tocht van Willem van Oranje door de Maas, geschreven door Herman Veugelers.

Wilt u ook nog even meegenieten, kijk dan naar de verfilming van de voorstelling die op onze website staat: 1999 Wie ein vluch wilj gauwze

Sfeerbeelden van de onthulling van het monument aan de Maas vindt u op: 1999 Opening monument aan de Maas