Koestraat 23

In  deze woning woont de 4e generatie eigenaar, familie Wenmeckers –Mazgon. Voor hen is hun woning “de parel”.

Zoals ook in de kopsteen in de voorgevel te zien is, dateert de woning van 1875. Daarin staan ook de initialen LW &  AS (Leonardus Wenmeckers en Anna Maria Salden), de eerste generatie bewoners.

Een kopsteen is een dik mergelblok dat ligt over de gehele muur naar binnen toe. 

 Er zijn 4 massief dikke volledig eiken bomen verwerkt in het huis. Daarnaast zit alles verankerd met massief smeedwerk, wat een hobby was van Leonardus en ook van zijn zoon Wilhelmus Renier. De gevel heeft rondom een dikte van 44 cm en is dubbel steens gemetseld; het duurt even om het huis op te warmen maar daarna blijft de warmte lang hangen terwijl het in de zomer lang koel is binnen. Het huis is voorzien van gewelfde gemetselde kelder.

Van de bouwstijl kan gezegd worden dat deze past in de stijl welke is ontstaan in de regio namelijk: “De Zuid Limburgse carréhoeve” met binnenplaats en separate schuur, achterliggende tuin voor eigen groente enz. 

De generaties op een rijtje:

1e generatie bewoners: Leonardus Wenmeckers en Anna Maria Salden. 

Leonardus; Leonardus  was aannemer en boer. Hij verrichtte regelmatig onderhoudswerkzaamheden voor de bewoners van Kasteel Obbicht in/aan en om het kasteel; verschillende attributen lagen dan ook destijds in de eigen werkplaats ter reparatie/ verzorging. Daarnaast werkte hij veel aan Vakwerkhuizen in Duitsland, vlak over de grens.

2e generatie bewoners:  Wilhelmus Renier Wenmeckers en Florentina Bouts 

Ook hij was aannemer en boer en werkte veel aan huizen in Duitsland vlak over de grens. Tijdens de oorlog was hij Staatsmijn medewerker. Het huis is in die tijd onderduik adres geweest voor Amerikaanse en Canadese soldaten. Het aanliggend pand op huisnummer 25 is binnen de familie tussen twee broers aan elkaar verkocht voor 1 gulden. 

3e generatie bewoners: Johannes Wenmeckers en Wilhelmina Hendrica Wenmaekers.

Johannes was werknemer bij de Nederlandse Staatsmijnen en later DSM medewerker. Tijdens een grote brand in de Koestraat op nummer 25 en 27 heeft het geen haar gescheeld of het pand was ook zwaar geraakt. Mede door zeer veel pompwerk (grondwater) en daarbij het spuiten van leidingwater konden de vlammen niet overslaan. Het huis wordt inmiddels voorzien van riolering, gas en elektriciteit aansluiting.  Er vindt binnenshuis  renovatie plaats naar de moderne maatstaven van toen.

4e generatie bewoners:  Jos Wenmeckers en Suzan Mazgon 

Om de woning naar de moderne maatstaven te brengen qua isolatie, voorzieningen en comfort is de grootste renovatie doorgevoerd sinds de bouw in 1875. Het huis is momenteel geheel elektriciteit neutraal (geheel verbruik in eigen opwek). Het is een van de laatste originele huizen in de Koestraat.

Restauratie in de jaren ~ 1950

Restauratie in de jaren ~1975

Restauratie in 2005