Koestraat 13

Dit sfeervolle huis dateert van 1925 en wordt sinds 1985 bewoond door José Hermans.

De oorspronkelijke bewoners, tevens eigenaren, waren dhr. en mw. Leonard (Naard) Jennissen en Elisabeth (Beth) Jennissen-Hendrix. Het paar bleef kinderloos. Zij bewoonden voordien de boerderij schuin tegenover hun nieuwe huis aan de Koestraat 10. Het echtpaar bestierde daar een boerderij (gemengd bedrijf). 

Met de bouw van hun nieuwe huis aan de Koestraat 13 werd gestart in 1924 en in 1925 gingen ze er wonen; geen boerderij maar een woonhuis. De bouwstijl is landelijk en werd indertijd gebouwd door Lei Fiddelaers, woonachtig op de Brugstraat.

Het jonge meisje op de foto is de moeder van José Hermans, Bertha Hermans-Salden.  De foto zal rond 1930 gemaakt zijn. Ze is hier samen met haar tante, Beth Jennissen-Hendrix, bij wie ze een aantal jaren heeft gewoond.

Tijdens en vlak na de oorlog is het huis bewoond geweest door 5 volwassen personen en 7 kinderen. In die jaren woonde namelijk ook de oudste broer van moeder met zijn gezin bij hen in huis.

De familie Hermans heeft er gewoond vanaf 1941. Het gezin bestond uit vader, moeder en 6 kinderen, 4 meisjes en 2 jongens. José was een van hen, zij is geboren in Sittard. De anderen zijn geboren in het huis aan de Koestraat.