Dr. Hub Frenkenpad

Hub Frenken, een heel veelzijdige Obbichtenaar die in herinnering wordt gehouden via het dr. Hub Frenkenpad (bij het Ruiberke) dat op 22 april 2017 onthuld werd in aanwezigheid van zijn familie.

Josephus Hubertus (Hub) Frenken is op 21 april 1907 geboren in het witte café aan de Bornerweg 8 te Obbicht, Limburg, als jongste zoon van Peter Jozef Frenken en Maria Elisabeth op de Kamp en is op 15 februari 2001 overleden. 

Van links naar rechts Annie Frenken, Maria Elisabeth (Beth) Frenken – op de Kamp, Hub Frenken (in het midden), Peter Jozef (Zef) Frenken en Sjaak Frenken.

De Kolonie aan de Bornerweg

Vader Zef heeft ooit de huizen op de helft van de Bornerweg gebouwd, waaronder het mooie witte café op nummer 8, de “kolonie” (de reeks huizen aan de zuidkant) en het grote huis tegenover het café op nummer 11, wat ooit ook de zuivelwinkel was van Sjaak.

Zef was “huizendecorateur” van beroep en heeft de mooie versieringen op het café van nummer 8 ook zelf gemaakt.

Tenslotte was Zef ook ooit in Obbicht de eerste bezitter van een “automobiel”.

 

Hub Frenken was de 32ste piloot die is aangenomen in 1933 door de KLM. Hij vloog veel heen en weer naar Nederlands-Indië in vliegtuigen waar we nu niet meer in zouden willen stappen. Het waren echte spannende reizen in die tijd. Een enkele reis per vliegtuig naar Batavia (nu Jakarta) duurde al gauw een week met een vijftiental tussenstops.  Bij Europese vluchten van Italië of Zwitserland naar Amsterdam week hij wel eens een beetje van de koers af om boven Obbicht een rondje te maken en dan weer verder te vliegen. 

Later is Hub arts geworden en heeft hij gewerkt op Curaçao en in Mexico. Vervolgens werd hij ook nog een niet onverdienstelijk schrijver en kunstenaar (schilder en beeldhouwer).

Tenslotte is er van hem een eigen website en een film met zijn levensverhaal gemaakt door zijn zoon Zef Frenken ter ere van de opening van het dr. Hub Frenkenpad in Obbicht.

Kijkt U maar eens via de onderstaande links naar het leven van deze beroemde Obbichtenaar.

Film over Hub Frenken uit Obbicht

Website van Hub Frenken piloot, arts, kunstenaar